Geschiedenis van de Volkswagen T1 bus | Historie en modellen (2025)

Eerst praat Volkswagen intern nog over de type 2. Pas later wordt de naam busje, en nog later de naam Transporter gebruikt. Vandaar de benaming T1, ofwel Transporter 1, wat dus weer een type 2 Volkswagen is 🙂

Geschiedenis van de Volkswagen T1 bus | Historie en modellen (1)

Standaard Volkswagen t1 en T1 samba naast elkaar. Links staat een T2a

Verdere doorgroei van de T1

De eerste busjes waren echte werkbusjes. Maar na ruim 1 jaar (in april 1951) komt het eerste 8-persoons busje van de VW T1 op de markt. Dit busje was een enorme sprong voorwaarts en bood veel comfort in tegenstelling tot het eerste model uit 1950.

Kenmerken voor de Volkswagen T1 is het bolle neusje, met de V-groeven in het typische gezicht van de bus. Voorop natuurlijk het grote VW-embleem, die bij alle bussen in het metaal werd gestanst. Tegenwoordig zijn er fraaie chromen VW logo’s voor de T1 verkrijgbaar! Helemaal bekend is de gespleten voorruit, waardoor het busje ook wel spijlbus wordt genoemd. Of op zijn Engels “split window”. Verder waren er de bekende schuiframen aan de zijkanten, de klapraampjes in de deuren en de zeer smalle ventilatieramen voor ventilatie. Latere modellen van de T1 kregen een “pet” boven het voorraam (het dak werd enkele cm’s langer aan de voorzijde, en kreeg een luchthapper boven de ramen). Hierdoor werd rijwind in het busje geblazen, want mechanische ventilatie bestond toen nog niet 🙂

Van T1a naar T1b

Het eerste model noemt men ook wel T1a. Door de jaren kwamen er diverse verbeteringen. Volkswagen had aanvankelijk alleen maar dichte busjes (1950), vanaf voorjaar 1951 busjes met 8 ramen, en later ook met 11, 15 en zelfs 21 ramen. Nog later werden de achterste ronde hoeken ook voorzien van ramen en werd het een 23 raams busje. Aan de rechterzijde zat een schuifdeur, deze werd later vervangen door een dubbele deur die normaal geopend kan worden. In 1955 kwam de zogenaamde T1b, met de “pet”, waarbij het dak iets doorloopt boven de voorramen om wind te kunnen vangen voor ventilatie. Ook werd de motorklep lager geplaatst, zodat een kofferklep aan de achterzijde kon worden geplaatst.

Later kwam de T1c, met meer laadvermogen, en schuifdeur.

De T1 Transporter werd tot 1956 in Wolfsburg gebouwd, daarna kwam er een gloednieuwe fabriek in Hannover (daar worden trouwens nog steeds de Transporter gebouwd). De serieproductie van de Volkswagen T1 VW duurde tot 1967. Daarna ging Volkswagen over op de T2 bus, met een bolle voorruit uit één stuk.

Geschiedenis van de Volkswagen T1 bus | Historie en modellen (2)

Standaard Volkswagen t1 met 11 ramen (4 ramen links, 4 ramen rechts, 2 voorruiten (door de spijl en 1 achterraam

T1 modellen door de jaren heen

Door de jaren zijn er verschillende modellen van de T1 gebouwd. Een overzicht:

  • T1 Bestelwagen, dit was de allereerste versie (ook wel Kastenwagen)
  • T1 standaard, ook wel microbus, met ofwel 4, 8 of 11 raampjes. De luxe 15 raampjes waren standaard niet in Europa leverbaar. Waren ook met zonnedak leverbaar.
  • Kombi; ofwel “kombination” van praktisch gebruik en personen vervoer. Waren ook met zonnedak leverbaar.
  • Ambulance versie
  • Pick-up versie (ook wel T1 Pritsche)
  • Samba: de meest luxe versie met 21 of 23 raampjes, zonnedak en safariraampjes
  • Camper: Vanaf start jaren 60 kwamen de eerste T1 kampeerauto’s (campers). Deze werden door het bekende merk Westfalia gebouwd en zijn ook bekend als SO22, SO23, SO33, SO42 en SO44. SO stond voor SOnder Ausführung

Geschiedenis van de Volkswagen T1 bus | Historie en modellen (3)

Volkswagen t1 Pritsche – de pickup versie

De samba: de bekendste T1

Al in 1951 kwam er extra vraag naar een luxere, meer luchtige versie van de T1 bus. De vraag kwam vooral uit Amerika. Ook had Volkswagen intussen een busje met een schuifdak (sunroof). Speciaal voor de vraag ontwikkelde Volkswagen vervolgens de T1 Sunroof DeLuxe: een 23 raams busje. Het type was de 24S, later de 24G, en vanaf 1954 Type 241. Het busje chromen wielranden, chromen VW logo voorop, schuifdak, radio en safariraampjes aan de voorzijde (deze kon je naar voren openklappen). De schuifdeur werd vervangen door dubbele deuren.

De Samba werd meestal in twee kleuren gespoten: het meest zie je een vrolijke kleur onder, en roomwitte kleur boven. Tussen de twee kleuren siert een chromen sierstrip. Omdat het om een DeLuxe versie ging, hadden de ramen chromen lijsten en een uitgebreider dashboard. Om verwarring met de standaard 23 raams busjes te voorkomen, werd de naam SAMBA gebruikt. Opmerkelijk is dat de 8 dakruitje van plexiglas waren. De meeste samba’s zijn 23 raams, de 21 raams zijn zeldzamer.

De Samba is in de nazomer van 1951 in productie genomen en bij het einde van de T1 (in 1967) beeindigd. De opvolger (de T2) had geen samba model meer.

De samba is puur en alleen een Duitse bus geweest. In Brazilie zijn veel kopien gemaakt maar een Braziliaanse T1 Samba is dus nooit een originele. Bij twijfel kunt u altijd het chassisnummer natrekken of een geboortebewijs aanvragen bij het Volkswagen Museum in Wolfsburg.

Geschiedenis van de Volkswagen T1 bus | Historie en modellen (4)

Volkswagen t1 Samba- 23 raams Sunroof DeLuxe

De Volkswagen T1 productie gaat door in Brazilië

Velen denken dat de productie van de T1 pas in Brazilië begon, nadat de fabrieken in Duitsland gestopt waren met de T1. Dit klopt niet. Volkswagen produceert de T1 al sinds 1953 in Brazilië. Eerst door een private autofabriek onder licentie en met behulp van geïmporteerde onderdelen. Later is de fabriek echt eigendom van Volkswagen geworden en heet sindsdien “Volkswagen do Brasil Ltda.”. Brazilië (en heel Zuid-Amerika) is een andere markt dan Europa, dus had de fabriek veel vrijheid om in de loop van de tijd verschillende eigen creaties te bouwen. Daarvoor werden meestal bestaande onderdelen uit de VW groep gebruikt) zijn ontstaan ​​voor markten buiten Europa.

In ieder geval nam de geschiedenis van de VW T1 in Brazilië een iets andere wending dan die in Europas. In eerste instantie rolden in Brazilië zowel de “Fusca” (Kever) en de “Kombi” (T1) van de productielijn. De T1 was identiek als de geproduceerde bus in Europas. Terwijl de T1 in 1967 stopte in Duitsland (ten gunste van de T2), bleef Volkswagen do Brasil de T1 door produceren. Wel werd voor het eerst met een 12 volt systeem gewerkt. Tot 1975 bleef alles vrijwel identiek aan Europa, zij het met 12V systeem en met aangepaste labels (de benzinemeter heet bijvoorbeeld “gasolina”). Een Braziliaans T1 tot 1975 is dus vrijwel identiek aan de Europese versie!

Geschiedenis van de Volkswagen T1 bus | Historie en modellen (5)

Voorbeeld van een Braziliaanse T1 – 15 raams

Het einde van de T1 is in zicht….

Pas in 1975, toen de tweede fase van de T2 (de T2b) al op de weg was in Europa, werd de productie overgeschakeld naar een soort hybride. De naam bleef officieel “T1” maar velen spreken van “T1c” of “T1.5”. Deze bus werd een soort combinatie van de T1 en T2: tot aan de B-stijl leek de bus erg op de T2, maar aan de achterkant nog steeds op de T1.

De T1c had nu ook de grote, doorlopende en gebogen voorruit van de T2, de carrosserie liep niet meer naar voren toe zoals bij de klassieke T1, en het V-vormige gezicht heeft plaatsgemaakt voor het typische gezicht van de T2. Het meest opvallende kenmerk ten opzichte van het bekende T2 front is de ronde bumper, die nog steeds aan de T1 deed denken. In tegenstelling tot de klassieke T1 liep de bumper niet strak langs de rand van de carrosserie tot de wieluitsparing, en zat op de bumper gen deur instap. Vanaf 1982 is een andere boxer motor geplaatst die ook alcohol als brandstof kan verdragen.

De T1c

Vanaf de B-stijl naar achteren zag de T1c er echter bijna uit als de echte T1: aan de rechter zijkant de bekende dubbele klapdeur, een kleine achterklep en een grote motorklep. In tegenstelling tot de klassieke T1 had deze bus echter de grote vierkante achterlichten van de T2b. Deze bus, de T1.5 of T1c, werd tot 1997 nog geproduceerd in Brazilië.

Na invoering van strengere emissievoorschriften in Brazilië in 1997, werd de “T1.5” in Brazilië uiteindelijk vervangen door de “T2c”. De T1.5 bleef nog wel tot 2002 geproduceerd voor de Mexicaanse markt. De T2c was weer een combinatie van de T2b uit Duitsland met nieuwere onderdelen uit de T3 of specifieke delen voor Zuid-Amerikaanse eisen (zoals rijden op ethanol of alcohol). De T3 en T4 modellen zijn in Brazilie nooit gebouwd, de T2c is tot 2013 verkrijgbaar geweest. Vanaf 2014 is de veel nieuwere T5 verkrijgbaar; wat een grote stap vooruit betekende (maar ook een veel duurdere…)

Geschiedenis van de Volkswagen T1 bus | Historie en modellen (6)

Oldtimer busje huren in Brabant

Wil je zelf ook een keer rijden in een Volkswagen T1 busje?

Bij Busjesrevival hebben we diverse T1 busjes, geschikt voor een klantendag, teambuilding of bedrijfsuitje. Overtuig je baas van dit leukste uitje ooit, of kom met het gezin een dag toeren. Dus wil je Volkswagen T1 busje huren? Zoek niet verder, je bent op hét adres voor deze oude klassieker, in het mooie Twente landschap. Wij zijn gevestigd in het pittoreske Delden, tussen Enschede en Deventer. Onze unieke jaren 60 spijlbusjes zijn geschikt voor een perfect bedrijfsuitje, leuk vrijgezellenfeest, originele trouwdag of andere bijzondere gelegenheden. Onze iconische Volkswagen busjes hebben we voor u in verschillende vrolijke bonte kleuren.

Het zou toch geweldige zijn om zo een Volkswagen busje te kunnen gebruiken als trouwauto? Dat is bij ons geen enkel probleem en we denken graag met u mee! Dit kan met chauffeur, maar het is nog leuker om zelf te rijden is deze oude klassieke hippie bus. Dan maak je pas écht een spetterend entree op jullie bruiloft. Benieuwd naar welke Volkswagen spijlbusjes we voor je hebben? Klik hier om te kijken welke het beste bij jullie past.

Wat ook kan:Trouwen met Volkswagen busje.Versierd met ballonnen aan de spiegels, vintage koffers op het dak, slingers/linten, just married bordjes.

Toeren met picknickmand

Ipv een optie voor picknick misschien twee opties? En ook uitgebreider en luxer, en dus duurder.

Arrangement voor de dames

Dagje toeren met in de middag een high tea op een mooie locatie.

Een volkswagenbusje huren voor een leuk dagje weg!

Veel mensen dromen van het rijden in een ouderwetse Volkswagen bus, een unieke ervaring en ontzettend leuk. Bij het rijden in een van onze Volkswagen busjes voel je je jong, avontuurlijk, ontspannen en heel erg vrij.Wat dacht je van een dagje strand, een dagje er op uit of een busje als vervoer voor je gala?Veel hebben deze bijzondere ervaring al mogen meemaken, dus waar wacht je nog op?

Geschiedenis van de Volkswagen T1 bus | Historie en modellen (2025)

FAQs

What is a T1 VW bus? ›

Initially designed as a transport vehicle for the post office, movers and handymen, only seven years later the VW Bus was available as a leisure vehicle with panorama windows. By 1968, this first Bus generation – today known as the T1 – sold more than 1.8 million units. Special feature: the divided front windshield.

What model is the VW bus? ›

Volkswagen Type 2
ManufacturerVolkswagen
Also calledVolkswagen Bus Volkswagen Kombi Volkswagen Transporter
ProductionNovember 1949 – present
Body and chassis
8 more rows

What is the difference between a type 1 and Type 2 VW bus? ›

The type2 is the Bus/kombi. Up to and including 1971, it uses the type1 upright engine, although there are a few differences such as the mounting holes are the rear of the engine for the crossmember support. These cases can be used in the beetle too.

Why did Volkswagen stop making the bus? ›

After the 1970s, the U.S. shut down VW bus manufacturing since the popular van was no longer was able to meet new safety and emissions standards. Production continued in Brazil, however, until 2014, when Brazil enacted new standards that the current model of the bus couldn't meet.

What is a T1 vehicle? ›

The T1 platform, otherwise known as GMT-T1 or T1XX, is a General Motors vehicle architecture designed for pickup trucks and body-on-frame SUVs. The T1 platform replaces the GM K2 platform and made its debut on the 2019 Chevrolet Silverado and 2019 GMC Sierra. Names: GM T1 platform, GMT-T1, T1XX.

How big is the VW T1 camper van? ›

The VW T1 was produced in Europe and the USA between 1950 and 1957, with production continuing until 1975 in Brazil. The vehicle was spacious with an overall length of 4.28m, width of 1.72m and height of 1.94m.

Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Lakeisha Bayer VM

Last Updated:

Views: 6654

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lakeisha Bayer VM

Birthday: 1997-10-17

Address: Suite 835 34136 Adrian Mountains, Floydton, UT 81036

Phone: +3571527672278

Job: Manufacturing Agent

Hobby: Skimboarding, Photography, Roller skating, Knife making, Paintball, Embroidery, Gunsmithing

Introduction: My name is Lakeisha Bayer VM, I am a brainy, kind, enchanting, healthy, lovely, clean, witty person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.